Oblicz całki
karkur: Oblicz całki stosując podstawowe wzory rachunku całkowego. Mam problem z dwoma:
∫(1+x)
2 dx=
17 sty 13:04
Ania: | | 1+x | | 1 | | x | |
∫ |
| dx=∫ ( |
| + |
| ) dx=∫ x−12 dx+∫ x12dx |
| | √x | | √x | | √x | |
i dalej podstawiasz do wzoru
W drugim rozwijasz ze wzoru skróconego mnożenia:
∫ (1+x)
2 dx= ∫ (x
2 +2x+1) dx = ∫ x
2 dx + ∫ 2x dx + ∫ 1 dx
i dalej ze wzorów:
= 2x + 2 + C
17 sty 13:29
Ania: Sorki, policzyłam ci ze wzorów na pochodne

Rozpisujesz tak samo, tylko końcowy wynik masz mieć inny
17 sty 13:32
nicki: | | x1/2 | | x3/2 | |
czyli to pierwsze = |
| + |
| ? |
| | 1/2 | | 3/2 | |
17 sty 13:34
Ania: | | 2 | |
W pierwszym ma wyjść 2x12 + |
| x32 + C |
| | 3 | |
| | 1 | |
a w drugim |
| x 3 +x 2 +x + C  |
| | 3 | |
17 sty 13:36