całki wymierne
Rfa: Proszę mi powiedzieć tylko jaką metodą rozwiązać, próbowałem rozkładem na ułamki proste, i
przez pochodną mianownika, ale obie metody nie dały mi wyniku który jest w rozwiązaniach.
17 sty 12:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
x2+4x−5 = x2+4x+4 − 9 = (x+2)2 − 32 = (x+2−3)(x+2+3) = (x−1)(x+5)
rozwiązanie dalsze ... podział na ułamki proste
17 sty 12:18
Rfa: dobrze to robie?
| | x−7 | | A−7 | | B−7 | |
∫ |
| = |
| + |
| |
| | (x−1)(x+5) | | (x−1) | | (x+5) | |
17 sty 12:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
czemu A−7 i B−7

A i B <−−− po prostu
17 sty 12:24
Rfa: i później jak już bede miał A i B to wtedy do wzoru podstawiam już z tą siódemką?
17 sty 12:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale po co Ci 'ta siódemka'
17 sty 12:26
Rfa: coś chyba musze z nią zrobić?
17 sty 12:27
Rfa: ok już wiem, dzięki
17 sty 12:36
rupert:
A=−1
B=2
17 sty 13:19