Liczby zespolone
kages: Oblicz korzystajac z postaci trygonometrycznej: liczby zespolonej
(−2+√12i)7
oraz oblicz
6√−27
4√−16
17 sty 12:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
−16 = (−1)*16 = (−1)*24
−27 = (−1)*33 = (−1)*(√3)6
17 sty 12:09
kages: ale to ma byc za pomoca postaci trygonometrycznej liczby zespolonej
17 sty 12:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
ja Ci tylko pokazałem od czego zacząć
nie będe wszystkiego za Ciebie robił
chodzileś na ćwiczenia − to powinieneś wiedziec jak to zrobić
17 sty 12:12
kages: wiem jak zaczac tylko nie wiem co w pewnym miejscu zrobic , zaraz napisze
17 sty 12:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
to napisz co wiesz
zobaczymy
17 sty 12:13
kages: Moze na takim przykladzie : (1+
√3i15
x=1 y=
√3
|z|=
√12+√32=
√1+3=2
cos = 1/2
sin = U{
√3/2} U{II/3}
| | 2 | | 2 | |
(1+√3i15=215 (cos |
| II + isin |
| II)= dalej nie wiem |
| | 3 | | 3 | |
17 sty 12:28
kages: Mozesz pomoc?
17 sty 12:36
17 sty 13:04