Rozwiąż równanie u wyznacz dziedzinę
ana: logx+1 (4x+1) = 2
17 sty 11:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) założenia
2) 2 = logx+1 (x+1)2
i rozwiązujesz
17 sty 11:37
ana: nie rozumiem..

mozesz napisac krok dalej?
17 sty 11:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) założenia <−−− czego tutaj nie rozumiesz
17 sty 12:04
ana: ja to probowalam robic w ten sposob:
(x+1)2 = 4x+1
x2−2x+1 = 4x+1
x2−6x = 0
i nie wiem jak dalej
dziedzine wyznaczylam:
4x+1>0 => x>−1/4
x+1>0 => x>−1
x+1 =(nie równa się)1 => x=(nie równa się) 0
17 sty 12:11
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to co dalej ... rozwiąż to proste równanie kwadratowe
17 sty 12:14
ana: no ale nie wychodzi wynik taki jak w odpowiedziach.
dalej by było:
delta=36−0=36
√delta=6
x1= 6+6 / 2 = 6
x2= 6−6 / 2 = 0
w odpowiedziach jest x=2
u mnie wychodzi ze x=6
17 sty 12:24
Dominik: bo (x + 1)2 = x2 + 2x + 1 znajomosc wzorow skroconego mnzoenia sie klania!
17 sty 12:27
ana: no tylko ze to akurat nic nie zmienia ze sie pomylilam ze znakiem. bo wtedy wychodzi x1=0 a
x2=−6
17 sty 12:36
ana: a sorry moj blad. robie jeszcze raz od poczatku
17 sty 12:37
ana: ok wyszlo dzieki!
17 sty 12:40
ana: ale jeszcze mam problem z jednym
log5[3+log4(log2X+10)]=1
17 sty 12:41
Dominik: oblicz dziedzine i z definicji logarytmu
log5[3 + log4(log2x + 10)] = 1
3 + log4(log2x + 10) = 5
i tak dalej
17 sty 12:56
ana: dalej to by miało być tak?
log
4(log
2X+10)=2
log
2X+10=2
x+10=2
2
x+10=4
x=−6
17 sty 13:17
Dominik: log4(log2x + 10) = 2 z definicji logarytmu. znasz ja?
log2x + 10 = 16
log2x = 6
x = 64
17 sty 13:23