mnożenie macierzy
jul: 1 2 3 4 1 3
3 3 3 3 x 2 4
5 4 6 7 3 7
4 8
Jak pomnożyć te macierze?
17 sty 10:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to jak ... tak jak się mnoży macierze
17 sty 11:03
camus: A3,4*B4,2=C3,2
c1,1 = ∑{i=1}{4} a1,i*b{i,1}
c1,2 = ∑{i=1}{4} a1,i*b{i,2}
...
c3,2 = ∑{i=1}{4} a1,3*b{i,2}
zrobię c3,2, dla przykładu
c3,2 = 5*3+4*4+6*7+7*8 = 15+16+42+56=...
znajdujesz wszystkie ci,j i masz macierz C
17 sty 11:09
Janek191:
I 1 2 3 4 I I 1 3 I I 30 64 I
I 3 3 3 3 I x I 2 4 I = I 30 66 I
I 5 4 6 7 I I 3 7 I I 59 129 I
I 4 8 I
1*1 + 2*2 + 3*3 + 4*4 = 30
1*3 + 2*4 + 3*7 + 4*8 = 64
3*1 + 3*2 + 3*3 + 3*4 = 30
3*3 + 3*4 + 3*7 + 3*8 = 66
5*1 + 4*2 + 6*3 + 7*4 = 59
5*3 + 4*4 + 6*7 + 7*8 = 129
Mnożymy kolejne wiersze przez kolejne kolumny.
17 sty 11:16
jul: Dziękuję bardzo. Wiem, że to może wydawać się dla Was dośc proste, ale ja dopiero zaczynam ten
temat.
17 sty 14:16