liczby
Ania: Sprawdź czy prawdziwa jest równość:
a)
√27 + 3
√48 − 3
√75 = 0
to trzeba zaokrąglać
17 sty 10:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
27 = 3*9
48 = 3*16
75 = 3*25
wiesz co zrobić
17 sty 10:57
Annie: Nie, spróbuj wyłaczyć spod pierwsiastka co się da(przedstaw liczby pod pierwiastkiem w postaci
iloczynów)
√27=√9*3=3√3
√48=√16*3=4√3
√75=√25*3=5√3
Podstawiasz to teraz i masz:
L=3√3 + 12√3 − 15√3=0
P=0
L=P
zatem równość jest prawdziwa
17 sty 11:00
Ania: oki dzięki
17 sty 11:09
Ania: a jak zrobić ten przykład :
3√3 +
3√24 +
3√−81=0
17 sty 11:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
analogicznie

24 = 3*8
−81 = 3*(−27)
17 sty 11:22
Janek191:
3√3 + 3√24 + 3√ −81 = 3√3 + 3√8*3 + 3√ −27*3 =
= 3√3 + 3√8 * 3√3 + 3√ −278 3√3 =
= 3√3 + 2* 3√3 − 3*3√3 = 33√3 − 33√3 = 0
17 sty 11:23
Janek191:
W ii wierszu zamiast 8 ma być *
17 sty 11:24
Ania: dzięki
17 sty 11:26
Ania: a to

| | 1 | | 1 | | 1 | |
3√−8 |
| : 3√−5 |
| = 1 |
| |
| | 6 | | 7 | | 6 | |
(pierwiastek obejmuje też ułamek)
17 sty 11:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
najpierw zamieniasz na ułamek niewłaściwy
a później postępujesz zapisujesz wszystko pod pierwiastkiem (lewą stronę)
i sprawdzasz co wyjdzie
17 sty 11:39
Ania: ok wyszło mi
17 sty 11:44