Wyznacz asymptoty pionowe wykresu funkcji f
Annie: Wyznacz asymptoty pionowe wykresu funkcji f
f(x)=ln(x2−4)
Wyznaczam dziedzinę.
x2−4>0
(x−2)(x+2)>0
odczytuje z wykresu D: x∊(−∞;−2)∪(2;+∞)
Asymptoty mogą być na krańcach przedziału określoności czyli w −2 lub 2.
Liczę granicę w −2−
lim [ln(x2−4)]=
x→ −2−
No i tu nie wiem jak wybrnąć... Pomoże ktoś?
17 sty 10:55
Artur_z_miasta_Neptuna:
−2− to nic innego jak nieskończenie bliska liczba liczbie −2, ale mniejsza od niej ...
przykladowo:
−2.000000000000000000000000000000000001
w takim razie
kwadrat tej liczby to będzie:
4.0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001
czyli coś większego od 4
stad ta różnica to będzie
0.0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000001
a ln 0+ −> ....
17 sty 11:02
Annie: ln0+=−∞
tak?
17 sty 11:10