pomocy
Paulina: zadanie 1
wyznacz pierwiastki wielomianu:
a)w(x)=−2(x−1)x(x+5)(x−√5)
b)w(x)=4x(9x2−4)(4x2+1)(x2−3)
c)w(x)=x3+4x2−x−4
d)w(x)=2x3+x2−8x−4
e)w(x)=−x4+2x3−8x+16
17 sty 10:23
Artur_z_miasta_Neptuna:
ogólnie ... pierwiastki wielomianu to takie 'x' dla których wartość wielomianu =0
kiedy wielomian (a) będzie =0 ... wtedy i tylko wtedy gdy jakiś z jego cżłonów =0
czyli:
−2 = 0
x−1 = 0
x = 0
x+5 = 0
x−√5 = 0
17 sty 10:39
Janek191: Arturze − trochę przesadziłeś z tym − 2 = 0 !
17 sty 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
janek ... ja nie napisałem czy każde równanie ma sens ... specjalnie tez napisałem −2=0 ... aby
zobaczyła, ze każdy człon przyrównujemy do 0
17 sty 11:42
Janek191:
b)
w(x) = 4x *( 9x2 − 4)*(4 x2 + 1)*( x2 − 3) = 0 ⇔
⇔ x = 0 ⋁ 9x2 − 4 = 0 ⋁ x2 − 3 = 0 ⇔
⇔ x = 0 ⋁ (3x −2)*(3x + 2) = 0 ⋁ ( x − √3)*( x + √3 ) = 0 ⇔
⇔ x = 0 ⋁ 3x = 2 ⋁ 3x = −2 ⋁ x − √3 = 0 ⋁ x + √3 = 0 ⇔
⇔ x = 0 ⋁ x = 2/3 ⋁ x = − 2/3 ⋁ x = √3 ⋁ x = − √3
===============================================
bo 4 x2 + 1 > 0 dla dowolnej liczby rzeczywistej x
17 sty 11:56
Janek191:
Każdy człon zawierający niewiadomą x.
17 sty 11:58
Janek191:
e)
w(x) = − x4 + 2 x3 − 8 x + 16 = − x3 *( x − 2) − 8*( x − 2) = − ( x3 + 8)*( x − 2) =
= − ( x3 + 23)*(x − 2) = − ( x + 2)*( x2 − 2x + 4)*( x − 2) = 0 ⇔
⇔ x + 2 = 0 ⋁ x − 2 = 0 ⋁ x2 − 2x + 4 = 0 ⇔
⇔ x = − 2 ⋁ x = 2 ,
===================
bo Δ = (−2)2 − 4*1*4 = 4 − 16 < 0 ( brak pierwiastków równania x2 − 2x + 4 = 0 )
17 sty 12:09
Paulina: Rozłóż wielomian na czynniki:
a)4b2−81
b)y3+6y2+12y+8
c)8x3−36x2+54x−27
d)3x2+17x+10
17 sty 18:01
Paulina: wie ktoś jak to zrobić
17 sty 18:11
bezendu: a) (2b−9)(2b+9)
b) dzielenie wielomianów W(−2)=0
d) delta
17 sty 18:22