całki
Edu: Całkowanie przez części ∫ x
√1+x2dx
| | 2 | | 1 | |
mi wychodzi |
| √1+x2 + c a w odpowiedzi jest |
| √1+x2 + c dlaczego? |
| | 3 | | 3 | |
17 sty 10:00
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo zapewne gdzieś robisz błąd ... pokaż obliczenia
17 sty 10:05
Edu: 1+x
2=t
xdx=dt
| | t3/2 | | 2 | |
∫√tdt = t1/2dt = |
| + c = |
| √(1+x2)3 + c |
| | 3/2 | | 3 | |
| | 1 | |
a w odpowiedzi jest |
| √(1+x2)3 + c |
| | 3 | |
(źle napisałem na początku)
17 sty 10:11
camus: 1+x2=t
2xdx=dt
17 sty 10:16
AS: A dlaczego nie przez podstawienie.
1 + x
2 = t , 2*x*dx = dt , x*dx = 1/2 dt
| | 1 | | 1 | | 1 | | t3/2 | |
J = ∫ |
| *√ tdt = |
| ∫t1/2dt = |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 3/2 | |
17 sty 10:18
k: zapomnialem o 12 przed znakiem calki
17 sty 10:18
k: zapomniales*
17 sty 10:19
Edu: bez kitu, dzieki
17 sty 10:24
Edu: powiedzcie mi proszę za co mam podstawiać w tych przykłądach bo nie moge tego rozwiazac..
c) ∫
√1+x2x
3 dx
Będę bardzo wdzięczny
17 sty 10:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
a) t = x
3
b) t = x−2 ⇔ x = t+2
| | dt | |
c) t = 1+x2 ⇔ x2 = t−1 ⋀ xdx = |
| |
| | 2 | |
d) t = 1+2
√x
e) t = 2x
2 − 1
17 sty 10:45
Edu: Dziękuję bardzo !
17 sty 10:45
Edu: | | dt | |
tylko pyatnko jak w c) z x2=t−1 popwstało xdx= |
| w sensie gdzie się ta jedynka podziała? |
| | 2 | |
17 sty 10:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
pochodna ze stałej wynosi ...
17 sty 10:50
Edu: 0, ok juz rozumiem
a co mam zrobić w a jak tam jest 2 razy dx?
17 sty 10:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak dwa razy dx

to jedno dx jest 'bonusowo' −−− nie powinno być
17 sty 10:56
Edu: ale jest, mam tak w zadaniu..
17 sty 11:00
Edu: ale licząc bez dx licze tak:
t=x
3
dt=3x
2dx
| | dt | | 1 | |
∫ |
| = ∫(2+t)−2dt = − |
| |
| | 4+t2 | | 2+x3 | |
innego pomysłu nie miałem ale to jest chyba źle
17 sty 11:02
Artur_z_miasta_Neptuna:
a w życiu
dążysz do postaci:
| | dw | |
∫ |
| = arctg (w) + C |
| | 1+w2 | |
17 sty 11:04
Artur_z_miasta_Neptuna:
od kiedy 4+t
2 = (2+t)
2
17 sty 11:05
Edu: a no masz racje... podpowiesz cos? bo nie wiem jak to zrobic
17 sty 11:06
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | t2 | | t | | t | |
4+t2 = 4(1+ |
| ) = 4(1+( |
| )2) = // w = |
| // = 4*(1+w2) |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
pamiętaj o dw
17 sty 11:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
stałe przed całke i masz do obliczenia calke elementarną
17 sty 11:10
Edu: | | 1 | |
niby wyszło tylkoz a dużo o |
| |
| | 4 | |
17 sty 11:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
obliczenia
17 sty 11:14
Edu: | | x3 | | 1 | | x3 | |
w odpowiedzi jest arxtg |
| + c a u mnie |
| arxtg |
| |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
17 sty 11:14
Edu: +c
17 sty 11:15
Edu: | | 1 | |
podstawiłem tak jak mówiłes wyciągnąłem |
| przed całke i taki wyszedł wynik |
| | 4 | |
17 sty 11:15
Artur_z_miasta_Neptuna:
ja chcę obliczenia a nie wyniki
17 sty 11:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
a jak z dt na dw przeszedłeś
17 sty 11:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo dla mnie i jedna i druga odpowiedź jest .... błędna

17 sty 11:21
Edu: hahaha już pisze obliczenia
17 sty 11:23
Edu: | | dt | | 1 | | 1 | | 1 | | x3 | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫ |
| = |
| arctg |
| + c |
| | 4+t2 | | | | 4(1+w2 | | 4 | | 2 | |
17 sty 11:25
Artur_z_miasta_Neptuna:
zmiana dt na dw ... w jaki sposób

<−−− bo tutaj masz błąd właśnie
17 sty 11:26
Edu: | | t | |
no w= |
| to podstawiłem i wyliczyłem |
| | 2 | |
17 sty 11:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
w= t/2
to dw = ... dt
17 sty 11:35
Edu: | | 1 | |
nie wiem czy dobrze ale chyba 1 ? całka z |
| t to jest t 0.. chyba  |
| | 2 | |
17 sty 11:38
Artur_z_miasta_Neptuna:
co

co
17 sty 11:40
Edu: znaczy mi tam chodziło ze pochodna nie całka
17 sty 11:41
Edu: bo to sie robi pochodna tak?
17 sty 11:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... pochodną się wylicza z podstawienia
17 sty 11:44
Edu: Słuchaj, musze teraz iść na zajecia na 2 godzinki, będę z powrotem po 14 i jeśli możesz to
dalej bym CIę prosił o pomoc, bo jutro mam kolokwium z całek i pochodnych a jak widać idzie mi
to strasznie kiepsko jak tego jutro nie zaicze to mam gwarantowany warunek, wiec jesli mam w
ogóle zaliczyć to tylko jesli mi pomożesz. Będe ok 14:30 jeśli masz możliwosć to bedę
wdzięczny za pomoc.
17 sty 11:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
to ściągamy Analiza Matematyczna −− Skoczylas
i rozwiazujemy przykład po przykładzie
17 sty 11:48
Edu: kontynuujac tamten przykład
| | 2dw | | 1 | | x3 | |
∫ |
| = |
| arctg |
| + C |
| | 4(1+w2) | | 2 | | 2 | |
17 sty 14:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
i ta 1/2 zostanie
dlatego pisałem, ze żadna z odpowiedzi (moim zdaniem) nie jest prawidłowa
17 sty 14:31
Edu: może w takim razie jest błąd w odpowiedzi

będę robił dalej te przykłądy co podałem, jak coś nie bedzie szło to wtedy będe prosił o pomoc
17 sty 14:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
tylko jak coś nie będzie wychodziło to piszesz tu swoje obliczenia
17 sty 14:43
Edu: x−2=t
| x(x−1) | | 1 | | (x−1)dt | |
| dx = |
| ∫ |
| = ? |
| (x−2)5 | | 2 | | (x−2)5 | |
17 sty 14:50
Edu:
17 sty 14:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
hola hola ... skoro robisz podstawienie ... to nie ma prawa występować jakikolwiek 'x' juz po
podstawieniu

a czy masz w dwóch miejscach ... dlaczego
17 sty 14:59
Edu: nie wiem...
a czy to jest dobrze?
P{1+x
2}x
3dx
1+x
2=t
| | dt | | 1 | | 1 | |
∫√t*t−1* |
| = |
| ∫t3/2dt = |
| √(1+x2)5 + C |
| | 2 | | 2 | | 5 | |
17 sty 15:07
Edu: ha, chociaż przykłąd d) mi wyszedł

To jak dobrze to? ostatnie jest ?
a w tym poprzdnim to ja na pewno dobrze podstawiam?
17 sty 15:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | x2−x | | x(x−1) | |
b) ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = //t=x−2 czyli x−1=t+1 oraz x=t+2  t=dx// = |
| | (x−2)5 | | (x−2)5 | |
| | (t+2)(t+1) | | t2 | | t | | 1 | |
= ∫ |
| dt = ∫ |
| dt + 3∫ |
| dt + 2∫ |
| dt = ... i lecisz |
| | t5 | | t5 | | t5 | | t5 | |
dalej
17 sty 15:22
Artur_z_miasta_Neptuna:
tam na końcu podstawienia było ; dt = dx
17 sty 15:22
Edu: a ten przykład z 15:07 dobrze jest zrobiony?
17 sty 15:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle ...
po podstawieniu masz:
coś za bardzo 'roztrzepany' jesteś
17 sty 15:30
Edu: | | 1 | |
ok zaraz poprawie a co do b) to mi wychodzi dalej licząc − |
| (x−2)−2 − (x−2)−3 − |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
|
| (x−2)−4 a w odpowiedzi jest na końcu − |
| (x−2)−4 |
| | 2 | | 3 | |
17 sty 15:33
Edu: | | 1 | | 3 | |
nie − |
| tylko − |
| źle spojrzałem |
| | 3 | | 2 | |
17 sty 15:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
co do (b) a na pewno tak wygląda licznik w tej całce
17 sty 15:37
Edu: tak
17 sty 15:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
to wynik jest taki jaki masz ... ewentualnie można to 'ściaśnić' do postaci:
17 sty 15:40
Edu: ok w takim razie wszystkie juz z tych podanych rozwiązałem

z twoją pomocą

dzięukuję
baaaaaaaardzo !
17 sty 15:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
spoko
ale Skoczylasa ściągnij sobie i wydrukuj
17 sty 15:52