Napisać rowananie prostej l przechodzącej przez punkt przecięcia prostych
Jacek: Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania. Napisać rowananie prostej l przechodzącej przez punkt
przecięcia prostych: l:(x−2)/2=(y−2)/1=(z+2)/−1 k:(x+3)/3=y/1=(z+1)/1 i prostopadłej do
obu tych prostych.
17 sty 09:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
wyznacz punkt przecięcia sie tych prostych
wyznacz wektor normalny płaszczyzny π tworzonej przez proste l i k
17 sty 10:04
Jacek: Punkt przecięcia czyli z układu równań?Prosiłbym jednak o dokładniejsze wyjaśnienie podanie
potrzebnych wzorów bo nie wiem kompletnie jak się za to zabrać.
17 sty 10:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
wzory to Ty mieć powinieneś studencie drogi.
Tak, punkt przecięcia wyznaczyć możesz z ukladu równań
Jak wyznacza się wzór płaszczyzny mając dane dwie proste ją tworzącą

Sprawdź
Jak wyznacza się wektor normalny danej płaszczyzny

Znajdź
Jak tworzy wzór prostej mając wektor kierunkowy tej prostej ?
I pozostaje jedynie przesunąc prostą, aby przechodziła przez wyzxnaczony na początku punkt
17 sty 10:42