wektory
patrycja: Dany jest wektor AB oraz punkt O. Wykaz, ze obrazem wektora AB w symetrii srodkowej wzgl punktu
O jest wektor − AB
proszę
17 sty 02:10
patrycja: proszę skasować weszło zadanie 2 razy, niechcący.
17 sty 02:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
17 sty 09:02
Janek191:
Niech
A = (x1; y1) , B = ( x2; y2)
wtedy
→
AB = [ x2 − x1; y2 − y1 ]
Wzory w symetrii środkowej :
x ' = − x
y ' = − y
zatem
A' = ( − x1; − y1) , B ' = ( − x2 ; − y2}
więc
→
A ' B' = [ − x2 − ( −x1) ; − y2 − ( − y1) ] = − { x2 − x1 ; y2 − y1 ] =
→
= − AB
17 sty 12:32
Janek191:
Zrobiłem dla O = (0; 0)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
17 sty 12:33
mala2: patrycja
Bardzo dziękuję.
17 sty 13:24
mala2: dziękuję
17 sty 13:30