oblicz
Sandra: 1. Oblicz : √10916 − (13)−2 : (4,5)1 + 34.
2. Wyznacz zbior liczb spelniajacych nierownosc : 5 − 2x <3
3.Wyznacz dziedzine funkcji okreslonej wzorem f (x) = 5−x/x kwadrat + 6x + 9
17 sty 01:39
mala2:
2)
5 − 2x < 3 |−5 od obu stron
− 2x < −2 |:(−2)
x > 1
x ∊ (1;+∞)
17 sty 02:18
mala2:
3)
x
2 + 6x + 9 ≠ 0
(x+3)
2 ≠ 0
x = −3
D = R \ {−3}
−−−−−−−−−−−
albo
x
2 + 6x + 9 ≠ 0
a=1, b=6, c=9
Δ=b
2 − 4ac = 36 − 4 * 9 = 0
dziedzina jak wyżej
17 sty 02:26
mala2: pomyłka
nie x1 = −3 tylko
x0 = −3 pierwiastek dwukrotny
17 sty 02:28