równanie kwadratowe
henio: Witam

Jak zrobić to zadanie?
Dane jest równanie:
x
3 − (2m+3)x
2 −5x =0 z niewiadomoą x i parametrem m.
a) Wykaż, że dla dowolnego m ∊ R równanie ma 3 pierwiastki
17 sty 00:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1: wyciągaz 'x' przed nawias
krok 2: obliczasz Δ tego co jest w nawiasie
krok 3: pokazujesz że Δ>0 dla dowolnego m
17 sty 00:51
Janek191:
x3 − (2m + 3) x2 − 5 x = 0
x*( x2 − (2m +3) x − 5 ) = 0
x1 = 0
−−−−−−−−−−
Δ = [ − (2m + 3)]2 − 4*1*(−5) = 4m2 + 12m + 9 + 20 = 4 m2 +12m + 29
Sprawdzam , czy Δ > 0
Δ1 = 122 − 4*4*29 = 144 − 464 = − 320 < 0
i 4 > 0 dlatego 4m2 + 12 m + 29 = Δ > 0 dla dowolnej liczby m
więc równanie x2 − (2m + 3) x − 5 = 0 ma dwa pierwiastki
Odp. Równanie wyjściowe ma 3 pierwiastki.
======================================
17 sty 14:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie trzeba aż tak bardzoe
Δ = (2m+3)2 + 5*4*1 > (2m+3)2 ≥ 0 ⇒ Δ>0
c.n.w.
17 sty 14:27