Tożsamość
Amator: Nie wiem jak to wszystko zrobić ... Poprostu nie wiem czy może mi ktoś wytłumaczyć krok po
kroku , wogóle patrząc na inne zadanka w necie , nagle się biorą jakieś "zamienniki" liczby
nie wiem o co chodzi...
| | 1 | |
(tgα+ |
| ) 2=  |
| | tgα | |
17 sty 00:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
wspólny mianownik i dodajesz ułamki
17 sty 00:19
Dominik: a do czego to trzeba doprowadzic?
wszystko sprowadza sie do znajomosci wzorow.
17 sty 00:20
Amator: dobrze tylko jak dojsc do wspolnego mianownika
17 sty 00:21
asdf:
| | sin22x | |
o! tyle mi wyszło!: ( |
| )−1 |
| | 4 | |
ale to troche dziwna postać
17 sty 00:25
Amator: Dominik mój imienniku , pomóż mi , największy problem mam z dojsciem do tego samego mianownika
17 sty 00:29
Artur_z_miasta_Neptuna:
amator
a ile to jest
| 1 | |
|  zapisz to 'ładniej' |
| |
i analogicznie zrób w swoim przykładzie
17 sty 00:30
17 sty 00:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
poprzez analogię:
17 sty 00:32
Artur_z_miasta_Neptuna:
następnie wspólny mianownik i dodajesz ułamki
stosujesz dobrze Ci znane wzoru i wyliczasz kwadrat otrzymanego wyrażenia
17 sty 00:33
Amator: czyli będzie:
| | sinx | | cosx | | sin2x | | 2sinxcosx | | cos2x | |
( |
| + |
| )2= |
| + |
| + |
| |
| | cosx | | sinx | | cos2x | | sinxcosx | | sin2x | |
17 sty 00:35
Amator: i teraz mi powiedz jak zrobic wspolny mianownik w tych 3 wyrażeniach...
17 sty 00:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
wcześniej −−− wspólny mianownik
17 sty 00:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
później do kwadratu
17 sty 00:37
Amator: to oświeć mnie i zrób wspólny mianownik ... jak mam zrobic wspolny mianownik jak mam w jednym
cosx a w drugim sinx
Jak ?!?!
17 sty 00:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
| sinx | | cosx | | sin2x + cos2x | |
| + |
| = |
| = ... i skorzystaj ze wzorów |
| cosx | | sinx | | cosx*sinx | |
które powinieneś znać
17 sty 00:43
Amator: dobra reszte zrobilbym , ale mogę sobie mnozyc mianownik kiedy chce?
i czemu w liczniku nagle sin i cos są spotęgowane
17 sty 00:44
asdf: Amatorze, która klasa?
17 sty 00:47
Amator: 1liceum
17 sty 00:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
| a | | b | | a | | a | | b | | b | | a2 | | b2 | | a2+b2 | |
| + |
| = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| b | | a | | b | | a | | a | | b | | ab | | ab | | ab | |
17 sty 00:49
Amator: no i teraz wyjasniles moej oczekiwanie
na to czekałem teraz wiem jak doprowadzic do tego samego mianownika
17 sty 00:50
ja: | | sinx | |
zobacz że |
| =1 a przez 1 możesz zawsze pomnożyć. tak samo z cosx. ostatecznie |
| | sinx | |
wychodzi tak że mnożysz licznik 1 razy mianownik 2 i dodajesz licznik 2 razy mianownik 1
17 sty 00:53
Amator: a tutaj
sin2x+cos4x = ?
17 sty 00:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
skąd

jak

dlaczego

ułamek wyjdzie taki jak napisałem
i w tym momencie jeszcze nie podnosisz do kwadratu tylko stosujesz dwa wzory trygonometryczne
17 sty 01:00
asdf: sin2x + cos4x = ... co masz policzyć? miejsca zerowe czy co?
17 sty 01:03
Amator: 1−cos2x+1−sin4x
17 sty 01:03
Amator: nie wiem nie rozumiem czemu akurat w tym temacie tak jest ....
LoL
no niewiem co z tym mam zrobic ...
17 sty 01:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | sin2x+cos2x | | 1 | | 2 | |
przecież tam masz ( |
| )2 = ( |
| 2 = ( |
| )2= |
| | sinxcosx | | sinxcosx | | 2sinxcosx | |
17 sty 01:06
Amator: wynik jest inny ...
17 sty 01:08
Artur_z_miasta_Neptuna:
a skąd ja mam wiedzieć jaki masz podany wynik
może po prostu w innej formie to samo
17 sty 01:09
17 sty 01:09
Amator: wogole co to znaczy sin22x ... skąd ta "2"
17 sty 01:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jest to samo ... tylko mianownik nie został 'ściągnięty' ze wzoru na sin2x = 2sinxcosx
17 sty 01:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
sin22x = (sin2x)2
czyli sinus 'kąta 2x'
17 sty 01:10
Artur_z_miasta_Neptuna:
wybacz ... możliwe, że jeszcze nie mieliście takich wzorów
w takim razie nie zamieniaj nic w mianowniku ... tylko w liczniku masz jedynkę trygonometryczną
17 sty 01:11
Amator: hmm ja niemialem czegos takiego jak kąt 2x

?
Wgl nie wiem co Wy piszecie ...
ja mialem tylko głupie 4 wzóry trygonometryczne , a Ty mi wyskakujesz z kątami 2x
17 sty 01:12
asdf: Artur, chyba trochę za daleko

To pierwsza klasa LO.
17 sty 01:12
Amator: Serio ja nie robie sobie jaj ... od 5h siedze i się głowie cholernie nad tym ...
rozszerzenia z parametrow itp itd ogarnialem ,
a z tym to ja niewiem co jest wgl ...
17 sty 01:13
Artur_z_miasta_Neptuna:
asdf ... ja jestem z innej epoki

... ostatnio się dowiedziałem że w gimnazjum uczą o
funkcjach trygonometrycznych bez używania oznaczeń funkcji trygonometrycznych
17 sty 01:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
Amator ... dlatego napisałem, że cofam to ... że tylko jedynkę trygonometryczną musisz
wykorzystać w liczniku
17 sty 01:14
Amator: sin2x+cos4x =
ja po prostu nie wiem jak mam z tym zacząć...
jak mam z tego zrobić ułamek
17 sty 01:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
skąd Ci ten cos
4x niby wychodzi
17 sty 01:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeszcze raz zobacz 00:35

tam masz prawidłową postać ułamka po dodaniu ich do siebie
17 sty 01:20
Amator: sluchaj
mam zadanie
Tresc:Sprawdź Tożsamości:
c) sin2α+cos4α=cos2α+sin4α
17 sty 01:21
Artur_z_miasta_Neptuna:
no to napisz że masz inne zadanie
1) sinusy na jedną cosinusy na drugą stronę
2) wyłącz sin2x z jednej strony a z drugiej cos2x
3) w nawiasie zostanie (1−sin2x) a z drugiej strony (1−cos2x)
4) z jedynki trygonometryczne korzystasz w tych nawiasach
5) zauważasz że wychodzi sin2xcos2x po obu stronach
17 sty 01:24
Amator: ale na 00:35 jest ułamek , a w tym nie ma
17 sty 01:24
asdf: sinusy na jedną cosinusy na drugą? to jest sprawdzenie tożsamości.
17 sty 01:25
Amator: ale profesor mówiła że robi się lewą bądź prawą strone i wtedy się sprawdza ...
17 sty 01:25
Amator: wiecie co chyba pójde bo teraz to juz mam tak nagmatwane , że to poezja
17 sty 01:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
zaraz się wkurzę
cał czas myślałem że robisz jeden i ten sam przykład
dopiero teraz napisałeś że robisz już inny przykład
17 sty 01:26
Amator: tamto zrobiłem
c) sin2α+cos4α=cos2α+sin4α
wytłumacz mi to
17 sty 01:27
ja: hahaha xD
17 sty 01:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
chcesz od lewej do prawej? okey
L = sin2x + cos4x = sin2x + cos2xcos2x = sin2x + (1−sin2x)cos2x =
= sin2x + cos2x − sin2xcos2x = sin2x(1−cos2x) + cos2x = sin2xsin2x + cos2x =
= sin4x + cos2x = P
a teraz na spokojnie przeanalizuj punkt po punkcie ... korzystałem z jedynki trygonometrycznej
oraz wyłączania wyrazów wspólnych przed nawias
17 sty 01:30
asdf: może dodam:
sin2x + cos2x = 1 ⇒ sin2x = 1 − cos2x
17 sty 01:34
Amator: dobra dzięki tutaj już skumałem mniejwiecej , teraz mam
f)
zrobie to sam i sprawdzisz
17 sty 01:34
Artur_z_miasta_Neptuna: to już asdf sprawdzi ... ja się kładę
17 sty 01:38
asdf: | cosx | | sinx | | cosx(1+cosx) | | sinx*sinx | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| sinx | | 1+cosx | | sinx(1+cosx) | | sinx(1+cosx) | |
| cosx + cos2x + sin2x | | cosx+1 | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| sinx(1+cosx) | | sinx(1+cosx | | sinx | |
17 sty 01:39
asdf: Napisałem Ci rozwiązanie i sobie sprawdzisz, ja jeszcze jutro muszę wstać z rana. Dobranoc.
17 sty 01:39