czy to zadanie jest dobrze? styczna do linii
madzienka: W jakim punkcie styczna do linii f(x)= x −8 x +1 worzy z osią Ox kąt równy
połowie kąta prostego?
Rozwiązanie
f'(x) = 9x2 + 2x +1
kąt alfa= 45 tg45 = 1 => a =1 wspołczynnik kierunkowy stycznej
9x2 + 2x +1 =1
po rozwiązaniu tego równania wychodzi ze mamy x = − 2 i x =4
i teraz te x podstawiam do wzoru na funkcję i wychodzą szukane punkty
16 sty 23:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
z tym x=−2 to coś 'nie teges' z x=4 także
moje jednak odwrotnie .. x=2 i x=−4
16 sty 23:49
madzienka: mniejsza o wynik. czy sposob rozwiazania jest dobry?
17 sty 00:19
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... rozumowanie prawidłowe
17 sty 00:20