Całkowanie przez podstawianie
Edu: Skąd wiedzieć za co podstawiać t przy liczeniu całek przez podstawianie? Jest jakaś reguła co
do tego, czy to zwykła zgadywanka
16 sty 23:27
Mila: W podręczniku do analizy są podane przykłady.
16 sty 23:29
Edu: nie mam takowego podręcznika
16 sty 23:32
Edu: możesz mi to jakos wytłumaczyc?
16 sty 23:38
Mila: Jesteś studentem?
16 sty 23:52
16 sty 23:58
Artur_z_miasta_Neptuna:
Edu ... na dobrą sprawę −−− jedynie praktyka ... przerób min 100−150 całek na podstawienie to
będziesz mniej więcej intuicyjnie widział za co podstawić.
Nie ma podręcznika? To ściągnij Analiza Matematyczna − Soczylas i trzaskaj całki
17 sty 00:01
Mila: Dobra rada
Arturku, tylko trening.
17 sty 00:05
Artur_z_miasta_Neptuna:
Edu ... możesz mi wierzyć ... każdy z nas (osób które rozwiązują tutaj całki w każdym wątku) w
swoim życiu przerobił setki całek nim doszedł do takiej sprawności jaką teraz prezentuje.
Niestety ... w całkach często trzeba się poruszać 'po omacku', korzystać z 'intuicji' ... a
intuicji możesz pomóc tylko wykorzystując doświadczenie ... a doświadczenie nabędziesz
przerabiając setki (nie dziesiątki, a setki) przykładów.
17 sty 00:10
Edu: | | x | |
To pomóżcie mi prosze z tym ∫ |
| |
| | (x2+3)6 | |
17 sty 00:20
Edu: podstawiam t=(x2+3)6 ale mi nie wychodzi tak jak w odpowiedzi
17 sty 00:20
Artur_z_miasta_Neptuna:
źle
t=x2+3
gdybyś właśnie miał doświadczenie, to od razu byś widział że w mianowniku jest 'prawie'
pochodna wyrażenia, za które podstawiasz 't'
17 sty 00:22
Edu: sorki zle napisałem podstawiałem pod x
2+3 i nie wychodzi mi to co w odpowiedzi dochodze do
| | 2 | |
∫ |
| dt dobrze ? i co dalej? |
| | 2t6 | |
17 sty 00:23
Edu: w liczniku 1
17 sty 00:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
jak to co ... a skąd te obie 2
17 sty 00:24
Artur_z_miasta_Neptuna:
| 1 | |
| = t−6 <−−− wzór na całkę z wyrażenia xα |
| t6 | |
17 sty 00:25
Edu: no 2 w mianowniku bo
t=x
2+3
dt=2xdx
17 sty 00:26
Edu: | | 1 | |
wynik w odpowiedzi jest taki: − |
| (x2+3)5 + C |
| | 10 | |
17 sty 00:30
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i tyle wyjdzie (tylko tam jest −5 ... a Tobie ile wychodzi ... pisz swoje obliczenia
17 sty 00:31
Edu: | | 2 | |
mi wychodzi − |
| t−5 a w odpowiedzi jest własnie do 5 a nie −5 |
| | 5 | |
17 sty 00:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
t=x
2+3
| | dt | | 1 | | t−5 | | t−5 | |
więc ... = ∫ |
| = |
| * |
| = − |
| = ... i wracasz z |
| | 2t6 | | 2 | | −5 | | 10 | |
podstawieniem
17 sty 00:35
Edu: | | 1 | |
tą |
| to wyciągałes przed całkę czy jak? |
| | 2 | |
17 sty 00:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... przed całkę stałą
17 sty 00:38
Edu: | | dt | |
już mam chyba swój błąd... jeju... licząc zapomniałem ze w liczniku jest dt i jest ∫ |
| |
| | t6 | |
| | 1 | |
a w zamian za to liczyłem ∫t6 dt po wyciągnięciu |
| przed całke |
| | 2 | |
17 sty 00:39
Edu: dziękuję bardzo za pomoc, musze bardziej uważać , przepraszam ze zawracałem głowe taką pierdołą

Dziękuję raz jeszcze
17 sty 00:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
jeszcze raz Ci mówię −−− sciągnij Skoczylas'a i ciukaj całki
17 sty 00:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
to jedyny sposób
17 sty 00:42