całka
wiko: policzy mi ktoś całke ∫ (x3+x+1/x3+1)dx?
16 sty 23:19
ICSP: | | x3 + x + 1 | | x | |
∫ |
| dx = ∫ 1 dx + ∫ |
| |
| | x3 + 1 | | x3 + 1 | |
pierwsza jest oczywista drugą poprzez rozkład na ułamki proste :
| x | | A | | Bx + C | |
| = |
| + |
| |
| x3 + 1 | | x+1 | | x2 − x + 1 | |
x = Ax
2 − Ax + A + Bx
2 + CX + Bx + C
x = (A + B)x
2 + (B + C − A)x + A + C
A + B = 0
A + C = 0
B + C − A = 1
| | 1 | | 1 | |
z tego mam : A = |
| , B = C = − |
| |
| | 3 | | 3 | |
dalej już nie powinno być problemu.
16 sty 23:34
ICSP: | | 1 | | 1 | |
ajć  Oczywiscie A = − |
| , B = C = |
| |
| | 3 | | 3 | |
16 sty 23:35
16 sty 23:39
zośka: | | 1 | | x3+x+1 | |
chodzi o ∫(x3+x+ |
| +1)dx czy ∫ |
| dx |
| | x3 | | x3+1 | |
16 sty 23:41
Aga1.: ICSP rozwiązał drugą całkę.
Pierwszą całkę liczy się natychmiast z podstawowych wzorów.
17 sty 09:45
AS: Szanowny Panie ICSP
Czemu tolerujesz takie błędne zapisy ułamkowe.
Przy takim zapisie podane rozwiązanie jest błędne
Takie błędne zapisy występują dość często − co świadczy o niechlujstwie.
17 sty 10:23
wiko: icsp chodziło mi o taki zapis jak wrzuciłeś, jest ok, dzieki
17 sty 15:14