fcja kwadratowa
pomocy!: Wyznacz wzór f−cji kwadratowej f w postaci ogolnej, jesli jednym z miejsc zerowych funkcji f
jest liczba −4, osia symetrii wykresu jest prosta o rownaniu x = −3 a najmniejsza wart funkcji
w przedziale <−3 12 ; −2 12> wynosi −2.
doszlam do tego, ze odcięta wynosi −3, więc drugie miejsce zerowe wynosi −2 (żeby było
symetrycznie względem osi symetrii i drugiego miejsca zerowego), podstawilam do wzoru fcji
kanonicznej dane o tej najmniejszej wartosci i wyszło mi takie równanie −2=a(− 52 + 4)( −
52 +2) no i wychodzi mi źle a, nie mogę znaleźć błędu
16 sty 23:09
Eta:
x1=−4 x2= −2 xw= −3 to minimum: f(−3)= −2
f(x)=a(x+4)(x+2) −2=a(−3+4)(−3+2) ⇒ a=2
dokończ......
16 sty 23:16
Licealista: po pierwsze to nie jest postać kanoniczna tylko postać iloczynowa.
Postać kanoniczna:
f(x)=a(x−p)2+q, gdzie W(p,q) − współrzędne wierzchołka
I z tej postaci zamierzma skorzystać. Zauważ, że jeśli osią symetrii jest prosta x=−3, to z
własności funkcji kwadratowej współrzędna p wierzchołka p=−3
Dalej, p∊<−312,−212>, w którym to najmniejsza wartość wynosi −2, a więc q=−2
podstawiając do postaci kanonicznej:
f(x)=a(x+3)2−2
Jednocześnie wiemy że f(−4)=0⇔a−2=0⇔a=2
wzór funkcji: f(x)=2(x+3)2−2 teraz wystarczy podnieść do kwadratu, powymnażać, uporządkować i
będzie postać ogólna
Mogłem się pomylić, bo jestm już śpiący, więc polecam przeliczyc wszystko jeszcze raz
16 sty 23:17
pomocy!: ah, dobra dzieki, znalazlam blad w rozumowaniu
16 sty 23:17