od czworościanu foremnego o krawędzi a odcieto ostroslup..
Kasia: Od czworościanu foremnego o krawędzi a odcięto ostrosłup płaszczyzną przechodzącą przez dwie
wysokości ścian. Jaka jest objętość bryły pozostałej po odcięciu ostrosłupa?
16 sty 22:57
Mila:

FECS− Odcięty ostrosłup
| | 1 | |
Vod= |
| *PΔFEC*H objętość odciętego ostrosłupa |
| | 3 | |
ΔFEC jest dwa razy mniejszy od ΔABC
| | √6 | |
H= |
| korzystam z wzoru, spróbuj wyprowadzić. |
| | 3 | |
| | 1 | | 1 | | a2√3 | | √6 | | a3*√2 | |
Vod= |
| ** |
| * |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 4 | | 4 | | 3 | | 48 | |
| | a3√2 | | a3*√2 | | 4a3√2 | | a3*√2 | | a3√2 | |
Vpoz= |
| − |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 12 | | 48 | | 48 | | 48 | | 16 | |
16 sty 23:20