Dane są trzy liczby tworzące ciąg geometryczny prosze o pomoc
Hubert: Dane są trzy liczby tworzące ciąg geometryczny .Suma tych liczb to 48. Liczby te są odpowiednio
pierwszym drugim i piątym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego Wyznacz te liczby
16 sty 22:49
zośka:
x+y+z=48
z=x+4(y−x) (y−x=r różnica c. arytmetycznego)
16 sty 23:04
Hubert: cos więcej mógł bym prosić


?
16 sty 23:11
Skipper:
x+xq+xq2=48
xq2=x+(xq−q)4
16 sty 23:18
zośka: z drugiego równania mamy: y
2=x*z
y
2=x*(x+4(y−x))
y
2=x
2+4xy−4x
2
y
2−4xy+4x
2=x
2
(y−2x)
2=x
2
czyli y−2x=x lub y−2x=−x
stąd y=3x lub y=x
1) y=3x to z=9x x+3x+9x=48 13x=48
| | 48 | | 144 | | 432 | |
x= |
| , y= |
| , z= |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
2) x=y=z 3x=48 x=16, y=16, z=16
16 sty 23:30
Eta:
a, a+r, a+4r −−− tworzą ciąg geometryczny
to: (a+r)
2=a(a+4r) ⇒ r
2−2ar=0 ⇒
r=0 v r=2a
oraz a+a+r+a+4r=48
dla r=0 ciąg jest stały ⇒ 3a=48 ⇒ a=16
I ciąg liczb :
16,16,16 −−− szukane liczby
| | 48 | |
dla r= 2a mamy : 3a+10a=48 ⇒ a= |
| |
| | 13 | |
| | 48 | | 144 | | 432 | |
i mamy II ciąg liczb : |
| , |
| , |
| −−− szukane liczby |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
16 sty 23:34