.
justyna: liczbę a= − /−√2+1/ + /√2−1/ zapisz bez symbolu wartości bezwzględnej
//− wartość bezwzględna
16 sty 22:46
Licealista: a=−|−√2+1| + |√2−1|=−(√2−1) + (√2−1)=0
Dlaczego tak? opuszczanie modułu postaci W=|a−b| można określić w ten sposób:
−W=a−b dla a>b
−W=b−a dla a<b
−W=0 dla a=b
Najważniejsze jest tutaj zrozumienie istoty wartości bezwzględnej, która nie może być ujemna.
To w zasadzie jedyna trudność
16 sty 22:51
justyna: dziekuje troche mi sie rozjaśniło. Możesz jeszcze zerknąć na to wcześniejsze bo wyjaśniłam
o co chodzi w zapisie
16 sty 22:56