wielomiany
Monika: Wielomian W(x)=(x−1)3(x2+1)(x3−1) można przedstawić w postaci iloczynu dwóch wyrażeń
algebraicznych, z których jedno jest dwumianem wzór x− 1 występującym w potędze:
pierwszej TAK NIE
drugiej TAK NIE
trzeciej TAK NIE
czwartej TAK NIE
piątej TAK NIE
szóstej TAK NIE
siódmej TAK NIE
To zadanie już pojawiło się na forum, ale prosiła bym o wytłumaczenie nie za bardzo rozumiem
jak to rozwiązać.
16 sty 22:45
Mila: W(x)=(x−1)3*(x2+1)(x3−1)
możesz rozłożyć x3−1 z wzoru a3−b3=(a−b)*(a2+ab+b2)
x3−1=(x−1)*(x2+x+1)
W(x)=(x−1)3*(x−1)*(x2+x+1)*(x2+1)=(x−1)4*(x2+x+1)*(x2+1) to wyrażenie możesz
przekształcić tak:
(x−1)1*[(x−1)3*(x2+x+1)*(x2+1)] pierwsza odp −TAK( po wymnożeniu w nawiasie)
(x−1)2*[(x−1)2*(x2+x+1)*(x2+1)] druga TAK
czy już rozumiesz co dalej
17 sty 16:10