prosze o jakies wskazówki jak zrobić te przykłady
justyna: zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej jeśli x nalezy (13 (1/3); niesk )
(2−6x)=
(−2+6x)=
wiem ze jeśli x<0 to zmieniamy znak
16 sty 22:40
Licealista: popraw zapis bo nie wiadomo do końca o co chodzi
16 sty 22:41
justyna: () to symbol wartości bezwzglednej a w przedziale ułamek to jedna trzecia tylko było słabo
widać
16 sty 22:42
justyna: pomoże ktoś?
16 sty 22:48
Licealista: nadal nie wiem o co w tym chodzi
16 sty 23:00
justyna: zapisz bez symbolu wartości bezwzględnej jeśli x∊ (13; ∞)
(2−6x)=
(−2+6x)=
()− wart. bezwzględna
16 sty 23:05
ZK: Masz tak |2−6x| i x∊(1/3,∞) . WEz sobie jaks liczbe z tego przedzialu np 10 czyli x=10
Liczmy |2−6*10|=|2−60|=|−58| wyszlo na minusie to opuszczajac wartosc bezwzgledna zmieniamy
znak
czyli dla x∊(1/3,∞) |2−6x|=−(2−6x)=−2+6x. =6x−2
Teraz zobaczmy |−2+6x| dla x∊(1/3,∞) wezmy np liczbe x=5
Liczmy |−2+6*5|=|−2+30|=|28| wyszlo na plusie wiec opuszczajac wartosc bezwzgledna nie
zmieniamy znaku czyli dla x∊(1/3,∞) |−2+6x|= −2+6x =6x−2
CHodzi o metode liczena . naucz sie tego gdyz to CI sie przyda przy rozwiazywaniu rownan i
nierownosci z dwoma lub wiecej modulami .
16 sty 23:09
ZK: Nad klawiszem enter masz taki klawisz z kreskami . Korzystaj z niego przy zapisywaniu wartosci
bezwzglednej .
16 sty 23:11
justyna: dziekuje za pomoc
16 sty 23:12
pigor: ... a więc
x>13, to "łopatologicznie" rzecz
ujmując :
|2−6x|= |−6(x−
13)|= |−6|*|x−
13|= 6(x−
13}=
6x−2, zaś
|−2+6x| = |6(x−
13)|= 6(x−
13)=
6x−2 , czego
należało się spodziewać , bo już z definicji |x|=|−x| . ...
16 sty 23:21