Całka przez części
Edu: Prosze o pomoc w policzeniu tej całki przez części ∫ x
2lnxdx
u(x)=x
2 u'(x)=2x
liczę tak:
∫ x
2lnxdx = x
2lnx − 2 ∫xlnx
i potem znów próbowałem liczyć przez części ale jest źle względem odpowiedzi, źle kombinowałem?
16 sty 22:37
kylo1303: Twoje calkowanie przez czesci jest bledne.
Jak masz iloczyn dwoch funkcji to jedna rozniczkujesz a jedna calkujesz, a nie obie
rozniczkujesz.
W twoim przypadku wygladaloby to tak:
i z tego liczysz
16 sty 22:41
zośka: źle zasosowałaś tw.
∫u*v'=u*v−∫u'*v
16 sty 22:43
16 sty 22:44
Edu: tak masz racje, źle "poczęściowałem" na początku, dzięki
16 sty 22:45
Edu: Teraz wyszło i nie trzeba było drugi raz przez cześci, jeszcze raz dzięi\ki.
16 sty 22:48