wielomiany
help: rozwiąż równanie x3 −(a2−a+7)x−(3a2 −3a −6) = , jeśli jednym z jego rozwiązań jest liczba −1
16 sty 22:32
help: obliczyłam W(−1) i wyszło −2a2−4a = 0
co dalej?
16 sty 22:40
Saizou : W(−1)=0, zatem
−1+a2−a+7−3a2−3a−6=0
−2a2−4a=0 /(−2)
a2+2a=0
a(a+2)=0
a=0 lub a=−2
16 sty 22:44
help: i mam dla każdego a rozłożyć ten wielomian na czynniki?
16 sty 22:45
logan: czy aby ten minusik przed nawiasem nie zmienia znakow na:
−1+a2−a+7−3a2 +3a +6 =0 ?
16 sty 22:49
help: rzeczywiście zmienia
wychodzi −a2 + a + 6 = 0
a1 = 3 lub a2 = −2 tylko co dalej?
16 sty 22:55
Saizou : tak zmienia (jak widać godzina robi swoje

) więc
W(−1)=0
−1+(a
2−a+7)−(3a
2−3a−6)=0
−1+a
2−a+7−3a
2+3a+6=0
−2a
2+2a+12=0
−a
2+a+6
delta, pierwiastki i będzie OK, jeśli znowu jakiejś gafy nie popełniłem
16 sty 22:56
help: powinno wyjść x ∊ { −1, −3,4 }
16 sty 23:01
help: nadal nie wiem skąd wzięło się −3 i 4
16 sty 23:11
Saizou : dla a=3
W(x)=x3−(9−3+7)x−(27−9−3)=x3+13x−15=0 → x=−1
dla a=−2
W(x)=x3−(4+2+7)x−(12+6−6)=x3−13x−12=0 →x∊{−3:−1:4}
16 sty 23:16