planimetria - kwadrat
moth: W trójkąt równoramienny o podstawie dł. 6 cm i wysokości 12 cm wpisano kwadrat, którego dwa
wierzchołki leżą na podstawie, a pozostałe na ramionach trójkąta. Oblicz długość boku
kwadratu.
16 sty 22:29
Janek191:
a = 6 cm
h = 12 cm
Mamy Δ ABC i kwadrat KLMN; gdzie K, L ∊ AB, M ∊ BC , N ∊ AC
Niech
x = KL = LM = MN = KN
oraz CD = h , więc DB = 3 cm ; E − punkt wspólny odcinków MN i CD
więc EM = 0,5 x
Trójkąty : Δ EMC , Δ DBC są podobne ( cecha KKK )
zatem
CE / EM = CD / DB
czyli
(12 − x)/ 0,5 x = 12/3 = 4
więc
12 − x = 4*0,5 x = 2x
12 = 3x
x = 4
===========
Odp. x = 4 cm
=======================
17 sty 15:24
moth: dzięki
17 sty 18:39