Wykaż, że funkcja
m: Wykaż, że funkcja a) f(x) = 10x−5x2 jest malejąca w przedziale (1,+∞)
f(x)=10x−5x2 , x∊(1,+∞)
Niech x1<x2 i x1,x2 ∊ (1,+∞)
f(x1)=10x1−5x12
f(x2)=10x2−5x22
Badam znak: f(x1) − f(x2)
f(x1)−f(x2)=10x1−5x12−(10x2−5x22)=10x1−5x12−10x2+5x22=10(x1−x
2)−5(x12−x22)=10(x1−x2)−5(x1−x2)(x1+x2)=(x1−x2)[−5(x1+x2)+10].....
Czy dobrze napisałem po ostatnim równa się ? Dobrze wyłączyłem czynnik ? Bo do znaku równości
robiliśmy w szkole tylko teraz nie wiem jaki znak w stawić w miejsce kropek ... mniejszości,
większości ? Jak to ustalić ? Proszę o pomoc.
16 sty 22:29
m:
16 sty 22:36
Licealista: Dobrze
Z założenia masz że x1<x2⇒x1−x2<0
wracamy do tego co Ci wyszło, przekształcę to do postaci −5(x1−x2)(x1+x2−2)
− x1−x2<0 z założenia
− x1+x2 >2 (bo x1,x2∊(1,∞)) ⇒ x1+x2−2>0
−całe wyrażenie (x1−x2)(x1+x2−2) <0 ⇒ −5(x1−x2)(x1+x2−2)>0 (zmieniamy kierunek
nierówności po pomnożeniu przez liczbę ujemną)
A więc f(x1)−f(x2)>0⇒f(x1)>f(x2), czyli definitywnie funkcja jest malejąca
16 sty 22:36
m: Dziękuje
16 sty 22:46
m: b) f(x) = 2x2−12x, x∊(3,+∞)
Niech x1<x2 i x1,x2 ∊(3,+∞)
f(x1)=2x12−12x1
f(x2)=2x22−12x2
Badam znak: f(x1)−f(x2)
f(x1)−f(x2)=2x12−12x1−(2x22−12x2)=2x12−12x1−2x22+12x2=2x12−2x22−12x1+12x2 =
...
Proszę o pomoc ponieważ nie wiem czy dobrze zapisałem i jak mam dalej to zrobić ...Pozdrawiam.
16 sty 23:01
Licealista: =2[(x1−x2)(x1+x2)−6(x1−x2)]=2(x1−x2)(x1+x2−6)
−(x1−x2)<0 z założenia
−(x1+x2−6) zauważ że to jest zawsze >0 , ponieważ (x1+x2)>6
−2(x1−x2)(x1+x2−6)<0, a więc
f(x1)<f(x2), więc funkcja jest rosnąca
Jest jeszcze inna metoda którą można zastosować jeśli miałeś już dokładniejsze badanie funkcji
kwadratowej. Mianowicie, obliczamy wierzchołek paraboli W(3,−18), a więc wszystkie argumenty
należące do danego przedziału będą się znajdowały na prawym ramieniu paraboli. Teraz tylko
ustalamy czy ramiona są skierowane do góry, czy do dołu. Współczynnik a przy x2 jest dodatni,
a więc ramiona są skierowane do góry, co oznacza że funkcja jest rosnąca w przedziale (3,∞)
16 sty 23:09
m: Jeszcze tego niestety nie mieliśmy dopiero co mieliśmy dziedzinę, miejsca zerowe dopiero
zaczęliśmy monotoniczność ale zapiszę sobie przyda się i bardzo dziękuję

Ja właśnie w tym
nie mam problemu aby zapisać problem dopiero się pojawia jak mam coś wyłączyć bo wtedy trzeba
się najbardziej skupić. Dziękuję.
16 sty 23:13
Licealista: taak , pamiętam ile pracy nad tym bło w klasie pierwszej, jednak teraz, kiedy jestem w drugiej
klasie, wyłączanie przed nawias w zasadzie weszło w krew. Polecam porozwiązywać trochę
prostych równań wielomianowych 2 i 3 stopnia
16 sty 23:20
m: czyli 2(x1−x2)(x1+x2−6)<0
Uzasadnienie: x1−x2<0, bo x1<x2, x1,x2 ∊(3,+∞)
x1+x2<0, bo −−−−−−−−−−−−−||−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pokazaliśmy, że f(x1)−f(x2)<0 czyli f(x1)<f(x2) przy zał. że x1<x2 stąd stwierdzam, że
funkcja w przedziale (3,+∞) jest rosnąca.
Czy dobrze myślę ?
16 sty 23:20
m: Też tak myślę, że dużo ćwiczeń da mi dużo na razie się wdrażam do tych funkcji zobaczymy jak to
będzie ale myślę, że sobie poradzę.
16 sty 23:27
m: jest ktoś ? hehe
16 sty 23:32
Licealista: Dokładnie tak
16 sty 23:33
m: O to dzięki dobrze ze jednak troche rozumiem Dobranoc
16 sty 23:37
malinoowa96: jak to zrobić? x2−2x jest malejąca w przedziale (−∞,0)
błagam o pomoc
17 gru 15:45
mała: a jak to zrobić −x2+3x jest rosnąca w przedziale (−∞,0)
17 gru 15:54