ekstrema
k: ekstrema funkcji w module
Witam, mam polecenie aby znaleźć wszystkie ekstrema lokalne funkcji y=|x2+x−2|
jak mam się za to zabrać? rozbić na 2 przedziały?
16 sty 22:27
Mila:

Ekstrema w miejscach zerowych (min)
mak. dla x
w
f
max=|y
w|
16 sty 22:41
k: dziękuje Ci, ale wolałbym po prostu wiedzieć jak to zrobić tak "profesjonalnie", a nie
odczytując z wykresu
16 sty 23:25
Mila: 1) liczysz miejsca zerowe funkcji
y=x2+x−2
część wykresu odpowiadająca ujemnym wartościom zostanie odbita do góry
2) a=1>0 to parabola skierowana do góry
są miejsca zerowe
(xw;yw) leży pod osią
liczysz wsp. wierzchołka i
fmaks=|yw|
przecież taka jest zasada rysowania wykresu funkcji kwadratowej w wartości bezwzględnej.
||
rozważasz przedziały, gdzie f(x)≥0
x2+x−2≥0⇔x≥1 lub x≤−2 tu wykres y=x2+x−2
dla x∊(−2;1) wykres y=−x2−x+2
Liczysz pochodne?
właśnie w punktach x=−2 i x=1 nie istnieje pochodna, a jest ekstremum
natomiast dla x= xw f ' (xw)=0
16 sty 23:43
k: dziękuje
17 sty 00:01
Mila:
17 sty 00:04