obwod trójkąta równobocznego
pRoSzĘ o PoMoC: Bardzo proszę o pomoc!
Obwód trójkąta równobocznego o polu 9√3 jest równy
A. 6
B. 6√3
C. 18
D. 18√3
odpowiedź C
16 sty 22:27
16 sty 22:30
pRoSzĘ o PoMoC: tak wiem że a powinno wyjść 6 tylko własnie nie wiem jak to równanie wyżej rozpisać
16 sty 22:33
ZK: a
2√3=36
√3
a
2=36 a=
√36 lub a=−p{36
a=6 ∨a=−6 ale dlugosc boku nie moze byc ujemna wiec to odrzucamy i zostaje 6
Trojkat rownoboczny ma wszystkie boki rowne wiec jego obwod to 3*a woec Obw=3*a=3*6=18
16 sty 23:31