nierównosci
Loli: Rozwiąż nierówność:
−x2−1≤0
−2x2−1>0
12x2≤0
bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu
16 sty 22:27
liceum: Loli, oblicz miejsca zerowe podanych funkcji i przedstaw rozwiazanie graficznie (z rysunku
odczytasz przedzialy, które są rozwiązaniem nierówności)
w pierwszym przykładzie Δ = −4, a więc nie ma miejsc zerowych, współczynnik a wynosi −1, więc
funkcja będzie całkowicie leżała pod osią OX zbiorem rozwiązań są wszystkie liczby
rzeczywiste. Z resztą powinnaś sobie poradzic
16 sty 22:33
zośka: 1) −x2−1≤0
−1≤x2
zawsze tak jest bo x2jest liczbą nieujemną, czyli rozwiązaniem tej nierówności jest każda
liczba rzeczywista
16 sty 22:33
zośka: 2) 2x2+1<0
sprzeczne bo 2x2≥0 zawsze, więc 2x2+1≥1 zawsze
Zbiór rozwiązań to zbiór pusty!
16 sty 22:35
zośka: 3) Podziel przez 1/2:
x2≤0
Ale ponieważ x2≥0 zawsze, więc jedyna możliwość to x2=0, czyli x=0
16 sty 22:37
Loli: dziękuje
16 sty 22:42