Trygonometria
Amator: Czy mógłbym prosić o objaśnienie:
| cosα | | cosα | |
| − |
| =? |
| 1−sinα | | 1+sinα | |
16 sty 22:24
m: do wspolnego mianownika najpierw
16 sty 22:26
pRoSzĘ o PoMoC: cos α (1+sinα) /(1−sinα)(1+sinα) − cosα(1−sinα)/(1−sinα)(1+sinα)
16 sty 22:29
Amator: tak tylko jak to zrobic ...
| | cos | |
w pierwszym będzie |
| |
| | cos | |
w drugim niewiem jak rozpisac mozna 1+sin
16 sty 22:29
Wasyli: | cosα(1+sinα) − cosα(1−sinα) | | cosα+cosα*sinα−cosα+cosα*sinα | |
| = |
| |
| (1−sinα)(1+sinα) | | 1−sin2 α | |
| | 2cosαsinα | | sinα | |
= |
| = 2 |
| = 2tgα |
| | cos2 α | | cosα | |
16 sty 22:33
m: | (cosx)(1+sinx)−(cosx)(1−sinx) | |
| |
| 1−sin2x | |
| (cosx)(1+sinx − 1+sinx) | |
| |
| 1−sin2x | |
dalej sam
16 sty 22:34
Amator: jakim cudem zamieniacie cosα na cosα(1+sinα)

Czemu ?
Wytlumaczcie mi to
16 sty 22:36
Amator: upup
16 sty 22:44
Licealista: nikt nie zamienia cosx na cosx(1+sinx), tylko rozszerza ułamek.
była sobie liczba a, liczbę a pomnożono przez liczbę b, niestety żeby zachować równość trzeba
też podzielić przez liczbę b, a więc
| | cosx | | cosx(1+sinx) | |
Tutaj jest podobnie |
| = |
| |
| | 1−sinx | | (1−sinx)(1+sinx) | |
Zrozumiałeś?
16 sty 22:47
Amator: czyli tak jakby niewymiernosc sie usuwa ?
16 sty 22:49
Licealista: olaboga, a gdzie Ty tu masz niewymierność? Usuwanie niewymierności z mianownika to zupełnie
inna bajka, metoda owszem , podobny. Ale zupełnie inna istota jest takiego rozszerzania...
16 sty 23:01