funkcja kwadratowa
ratunku,liceum: funkcja f ma tylko jedno miejsce zerowe. Maksymalny przedział, w którym funkcja jest malejąca
to (−∞, −1>. Największą wart funkcji f w przedziale <10;12> jest liczba 338. Napisz wzór w
postaci ogólnej iloczynowej i kanonicznej.
Doszlam do tego, ze Δ=0 f(12)=338, bo wtedy funkcja rosnie to i wartosc rosnie wraz z x
wierzchołek funkcji wyszedł mi (−1,0) podstawiałam do wzoru na postac kanoniczna i nie
wychodzilo mi, co jest zle?
16 sty 22:19
Eta:
Skoro funkcja ma jedno miejsce zewrowe, to f(x) ma postać :
f(x)=a(x+1)2 i f(12)=338 ⇒ 338=a(12+1)2 ⇒ 169a=338 ⇒ a=2
odp: f(x)= 2(x+1)2
16 sty 22:26
ratunku,liceum: ah juz znalazlam swoj błąd, dziekuje
16 sty 22:28
Eta:
16 sty 22:29