Prawdopodobienstwa zadanie problem z rozwiazaniem
KoloroweGacie: zad1. Rzucamy 2x kostka do gry. Oblicz prawdopodobienstwo tego że za kazdym razem wypadnie
liczba oczek. parzysta lub wieksza od czterech.
ja to licze tak ze:
omega = 36 − dwie kombinacje 6po1
A − zdazenie polegajace na tym ze za kazdym razem wypada parzysta liczba oczek(na kostce sa
tylko 3 liczby parzyste wiec jest to (3po1)*(3po1)) = 9
B− zdazenie polegajace na tym ze za kazdym razem wypada liczba wieksza od 4 (na kostce sa tylko
2 liczby wieksze od 4 a wiec bedzie to (2po1)*(2po1)) = 4
AiB − zdazenie polegajace na tym ze wypada parzysta liczba oczek i wypada liczba wieksza od 4
(parzystych wiekszych od 4 jest tylko 1 ) = 1
z klasycznej def licze ze P(a) = 9/36, P(b) = 4/36 oraz ze P(aib) = 1/36
i teraz z magiczego wzoru licze sume(lub)
P(a suma b)= P(a) + P(b) − P(aib) = 12/36
chcialbym zeby mi ktos wskazal gdzie robie blad