ja: | | f(x) | |
to tak najpierw patrzysz do jakiego wzoru odnosi siętwoja funkcja w tym wypadku |
| |
| | g(x) | |
czyli
| | (1− x2)2 | | [(1−x2)2]' * x − (1−x2 )2 * (x)' | |
y'= [ |
| ]'= |
| = |
| | x | | x2 | |
teraz pochodna (1−x
2)
2 zaznacz sobie w kółko że 1− x
2 to jest tak jakby twój x. Wtedy
korzystasz ze wzoru na x
n i mnożysz razy pochodną tego czym jest ten twój x czyli
| | 2*(1−x2 ) * (1−x2 )' *x − (1−x2 )2 | | 2*(1−x2)* (−2x)*x − (1−x2 )2 | |
= |
| = |
| i |
| | x2 | | x2 | |
teraz pozostało ci już tylko doprowadzić tego kloca do jakiejś ładniejszej postaci