Układ równań
Koks: y=−x+6
√(x−3)2 + (y−3)2=5√2
16 sty 22:06
Fixed: No to wstaw do drugiego w miejsce y to co masz w pierwszym czyli −x+6
16 sty 22:07
Koks: Wiem, ale wyszly dziwne liczby
16 sty 22:09
Fixed: √(x−3)2 + (3 − x)2 = 5√2
√x2 − 6x + 9 + 9 − 6x + x&2 = 5√2
√2x2 − 12x + 18 = 5√2 / 2
2x2 − 12x + 18 = 50
2x2 − 12x − 32 = 0
x2 − 6x − 16 = 0
16 sty 22:12
Koks: Dzieki
16 sty 22:17
pigor: ... , no np. tak : patrz i myśl , (x,y)∊R
2 i wtedy
(*) y= −x+6 i √(x−3)2+(y−3)2= 5√2 ⇒
√(x−3)2+(−x+3)2= 5
√2 ⇔
⇔
√(x−3)2+(−(x−3))2=5
√2 ⇔
√(x−3)2+(x−3)2=5
√2 ⇔
√2(x−3)2 =5
√2 /:
√2 ⇔
⇔ |x−3|=
√5 ⇔ x−3=−
√5 ∨ x−3=
√5 ⇒ stąd i z (*) ⇔
⇔ (x= 3−
√5 i y= −3+
√5+6) ∨ (x= 3+
√5 i y= −3−
√5+6) ⇔
⇔
(x,y)= (3−√5, 3+√5) ∨
(x,y)= (3+√5, 3−√5) . ...
16 sty 22:25