Ciagi
jessi: Zalóżmy że ciąg an jest arytmetyczny
A) Znajdź róźnicę ciągu oraz a12 jeśli a1=3 i a13=−5,4
B) Oblicz a1 oraz a15 jeśli a31=8 a różnica wynosi 0,1
c) znajdź różnice ciągu oraz a1= jeśli a100=100 i a102=104
D)znajdź różnice ciągu oraz a1= jeśli a5=−8 i a9=−2
16 sty 22:02
Fixed: Skorzystaj ze wzoru an = a1 + (n−1)r
16 sty 22:04
jessi: A i B udało mi sie rozwiązać z tego wzoru. ale z Ci D nie moge sobie poradzić
16 sty 22:12
Fixed: a102 = a100 + 2r
104 = 100 + 2r
2r = 4
r = 2
I teraz a1 z tamtego wzoru
w D) tak samo
16 sty 22:14