..
omegaa: Stożek o kącie rozwarcia 90 stopni ma objętość 9. Oblicz pole powierzchni bocznej stożka.
16 sty 21:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
i w czym właściwie masz problem

rysunek zrobiony

to rysuj
rysunek przekroju osiowego narysowany

to rysuj
kąt rozwarcia zaznaczony

zależności pomiędzy boczną a średnicą podstawy zaznaczona
16 sty 21:49
Janek191:
α = 90o
V = 9
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
h − wysokość stożka
r − promień stożka
Mamy
h/ r = tg 45o = 1
więc h = r
Objętość
V = (1/3) π r2 *h = (1/3) π r3 = 9
π r3 = 27
r3 = 27/π
r = 3/ 3√π
−−−−−−−−−−−−−−−−−
h = 3 / 3√π
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
l2 = r2 + h2 = 2 r2
l2 = 2 *[ 3/3√π ]2 = 2*9/3√π2
l = ( 3√2)/6√π2 = (3√2)/3√π
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pb = π*r*l = π* [ 3 / 3√π] *[ ( 3√2/3√π ] = ( 9√2 π )/ 3√π2 =
= 9√2 π * π −2/3 = 9 √2 *π1/3 = 9 √2*3√π
===========================================
16 sty 22:12