zastosowanie logarytmów
ala: w pewnym doświadczeniu badano liczebność kolonii bakterii.zgodnie z modelem teoretycznym liczbę
bakterii w zależnosci od czasu t ( w godzinach ) wyraża wzór : y=y0*yt gdzie y0 jest
początkową liczbą bakterii natomiast a − pewną stałą . wyznacz stała a jesli początkowo było
1500 bakterii a po 8 godzinach ich liczba wzrosła do 24000. po jakim czasie liczebność kolonii
bakteriii bedzie równa 96000?
robię coś takiego nie wiem czy dobrze
24000=1500*a8
a8=1,6
a=8√1,6 i dalej nie wiem jak prostym sposobem z tego wybrnąć moglibyście mi pomóc
16 sty 21:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
gdzie niby jest a we wzorze y = y0yt
16 sty 21:39
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 16 | | 24 | | √2 | |
1,6 = |
| = |
| = ( |
| )8 |
| | 10 | | 10 | | 8√10 | |
16 sty 21:41
ala: pomyłka wzór ma być taki y=y0*at
16 sty 21:42
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale tak naprawdę ... zostawiłbym w formie 8√1,6 i tyle
16 sty 21:46
ala: ok tylko jak ja mam wtedy obliczyć 96000=1500*8√1,6t żeby obliczyć t
16 sty 21:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 16 | | 8 | |
8√1,6t = (1,6)t/8 = ( |
| )t/8 = ( |
| )t/8 |
| | 10 | | 5 | |
| 96000 | |
| = .... ile  |
| 1500 | |
16 sty 21:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
| | 8 | |
postaraj się zamienić na ( |
| )w |
| | 5 | |
16 sty 21:53
ala: | | 8 | |
( |
| )w=64 i co z tym fantem dalej |
| | 5 | |
16 sty 22:04