rownanie
misiaa: Rozwiąż równanie w którym a jest daną liczbą x2−√a2+x2=2−a2
prosze o pomoc
16 sty 21:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
w czym problem

1) założenia są jakieś

jak tak to wypisz
2) pierwiastek na jedną stronę reszta na drugą
3) do kwadratu i 'jedziesz'
4) sprawdzasz wynik z założeniami początkowymi
16 sty 21:38
pigor: ... lub x∊R i a∊R i dane równanie jest równoważne kolejno
np. tak :
x2−√a2+x2= 2−a2 / +a
2−2 ⇔ a
2+x
2−
√a2+x2−2= 0 ⇔
⇔ (
√a2+x2)
2−
√a2+x2−2= 0 ⇔ (
√a2+x2)
2−1−
√a2+x2−1= 0 ⇔
⇔ (
√a2+x2−1) (
√a2+x2+1)−1(
√a2+x2+1)= 0 ⇔ (
√a2+x2+1) (
√a2+x2−2)= 0 ⇔
⇔
√a2+x2−2= 0 ⇔
√a2+x2=2 /
2 ⇔ a
2+x
2= 4 ⇔ x
2= 4−a
2 ≥0 ⇔
⇔ |x|=
√4−a2 i |a|≤ 2 ⇔
x= ±√4−a2 i
a∊[−2;2] . ...
16 sty 22:09