funcja liniowa
pomocy!: Funkcja liniowa f jest określona wzorem f(x)=az+2, gdzie a<0.Wówczas spełniony jest warunek:
a) f(0),2
b) f(1)>f(2)
c) f(3)=3
d. f(4)<f(5)
odpowiedzią jest odpowiedź b
16 sty 21:34
Artur_z_miasta_Neptuna:
ciekawe f(x) = az + 2
16 sty 21:35
Artur_z_miasta_Neptuna:
f(0),2 ?
16 sty 21:35
pomocy!: 
?
16 sty 21:37
Artur_z_miasta_Neptuna:
no co

nie rozumiesz o co mi chodzi

no to życzę powodzenia na maturze
16 sty 21:38
pomocy!: sory tam powinno być f(x)=ax +2
mój błąd
16 sty 21:39
pomocy!: nie musisz się tak unosić,nie zauważyłam że zrobiłam błąd
16 sty 21:40
Artur_z_miasta_Neptuna:
co daje Ci informacja, że a<0

jak wyznaczyć f(0)
16 sty 21:42
pomocy!: no że a jest mniejsze od 0 czyli jest liczbą ujemną
f(0) czyli że pod x wstawiam 0
16 sty 21:58
Janek191:
f(x) = a x + 2 , a < 0
a< 0 więc funkcja liniowa jest malejąca
czyli
x1 < x2 ⇒ f(x1) > f(x2}
1 < 2 ⇒ f(1) > f(2)
====================
Odp. B
16 sty 22:31
ZK: Zadano CI konkretne pytanie ?
Masz na nie odpowiedziedz tak . Jesli funkcja jest okreslona wzorem y=ax+b to wspolczynnik a
ktory stoi przy x mowi nam o tym ze jesli a>0 to funkcja jest rosnaca . jesli a<0 to funkcja
jest malejaca . jesli a=0 to funkcja jest stala
U nas b=2 to jaka to jest funkcja f(x)=ax+2 jesli a <0
Teraz jak wyznaczyc wartosc funkcji dla x=0 . Podstawiasz do wzoru funkcji za x zero
mamy f(0)= a*0+2 to f(0)=2 moze to taki ma byc punkt a.
Teraz poczytaj co to znaczy ze funkcja jest malejaca , szczegolnie zainteresuj sie tym jak
zmienia sie wartosc funkcji gdy wartosc argumentu rosnie . Inaczej . jesli x−sy beda sie
zwwiekszac to wartosc funkcji bedzie rosla czy malala . Jesli odpowiesz sobie na to pytanie to
bedziesz wiedziec dlaczego odpowiedz b jest prawidlowa.
Pokaze CI to na prostym przykladzie . Mamy np taka funkcje y=−2x+5 −jest to funkcja malejaca bo
a =−2
Policzmy wartosc funkcji dla x=1 f(1)=−2*1+5=3
Teraz policzmy dla x=2 to f(2)=−2*2+5=1 czyli f(1)>f(2) . Policz tak samo dla swojej
Teraz nie pisac zbednych komentarzy w stylu mozna to wytlumaczyc tylko w cichosci jeszcze raz
to starac sie zrozumiec . jesli jeszcze cos bedzie niejsasne to wtedy popros Artura o pomoc .
16 sty 22:39