Ania: mam prośbę o pomoc w rozwiazaniu takiego zadania:
Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego i geometrycznego jest 4 drugie są równe a trzeci
wyraz ciągu geometrycznego jest 25/16 krotnością trzeciego wyrazu ciągu arytmetycznego.
zbudować szeregi. z góry dzięki wielkie
26 sie 14:53
Dariusz: Czyli a
1=b
1=4, a
2=b
2, a
3=16/25*b
3?
Jezeli tak to moze cos wykombinuje, ale musze miec pewnosc, ze dobrze rozumuje
26 sie 19:47
Ania: tak ja to w ten spoób tez rozumiem ale mi nie wyszlo
dzieki
26 sie 20:33
Dariusz: Nie mam duzego pojecia o szeregach, ale w zadaniu mamy ciagi, wiec cos rozpisze, moze to
pomoze.
Jezeli a1=b1=4 oraz
a2=x+4=4*q=b2
Zatem x+4=4*q, tak wiec x=4(q-1) czyli
a3=8(q-1)+4=8q-4=4(2q-1), z drugiej strony mamy
q=1/4x+1
b3=(1/4x+1)(1/4x+1)*4
b3=(1/16x2+1/2x+1)4
b3=1/4x2 + 2x+4
b3=(1/2x+2)2, a poniewaz b3=25/16a3
mamy 1/4 x2+2x+4=25/16(4+2x)
1/4x2+2x+4=100/4*4+50x/4*4
1/4x2+2x+4=25/4+(3+1/8)x
1/4x2-(1+1/8)x-(2+1/4)=0
Δ= 81/64 + 4*5/4*1/4= 81/64 + 5/4= 81/64+80/64=161/64
x1= (9/8-√161/64) * 2= (9/8-1/8*√161)*2=18/8-1/4√161=2+1/4-1/4√161
x2= Nic po drodze nie skracalismy zatem dostaniemy 2+1/4+1/4√161
Zatem a2=4+2+1/4+√161=6+1/4+1/4√161 oraz a2f=6+1/4-1/4√161
Zatem 4*q=25/4+1/4√161
q=25/16+1/16√161=1+9/16+1/16√161
Oraz 4*q2=25/4-1/4√161
q2=1+9/16-1/16√161... oczywiste jest, ze q zachodzi dla x1, a q2 dla x2
Obliczmy teraz a3 i b3 dla obu x/q.
1) (+√161) a3=6+1/4+1/4√161+2+1/4+1/4√161=8+1/2+1/2√161
b3=4(25/16+1/16√161)(25/16+1/16√161)=
(625/256+ 25/16*2*1/16√161+ 1/256*161)4=
625/64 + 25/8*1/4√161 + 161/64=
625/64 + 25/32√161 + 161/64=
786/64 + 25/32√161
Dzielac teraz b3/a3 powinnismy dostac 25/16, analogicznie robimy dla drugiego
przypadku,
26 sie 21:21