geometria analityczna
pyk: Kolejne wierzcholki kwadratu to A=(−2,−2) i B=(3,3). Oblicz C
Obliczylem dlugosc AB − 5√2
Wyznaczylem rownanie prostej AB:y=x
Teraz mam wyznaczyc rownanie prostej BC. Jak to zrobic? Prostopadla do y=x przechodzaca przez
punkt B=(3,3)?
16 sty 21:17
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak dokładnie tak masz to policzyć
16 sty 21:23
pyk: Teraz mam zapisac uklad rownan
y=−x+6
√(x−3)2 + (y−3)2=5
√2
Po co?
16 sty 21:37
Eta:
Można też tak

pomijam "strzałki"( dla wygody zapisów
Z prostopadłości wektorów AB⊥AD i AB⊥BC
AB=[5,5] to BC=[5,−5] lub BC=[ −5,5] (bo 5*5+5*(−5)=0 lub 5*(−5)+5*5=0
zatem
x
C−3=5 i y
C−3=−5 lub x
C−3=−5 i y
C−3=5
x
C= 8 i y
C= −2 lub x
C=−2 i y
C= 8
C1(8,−2) lub C2(−2,8)
podobnie wyznaczamy współrzędne D ...
otrzymując
D(3,−7) lub D2(−7,3)
16 sty 21:38
pyk: Nie chce na wektorach

Mam takie jakby wskazowki w ksiazce, chce wedlug tego.. Teraz mam
zrobic uklad rownan tylko nie kumam po co i jak.. Mam rownanie prostej, tu teraz chodzic o cos
z odlegloscia zeby wyznaczyc ten punt C tak?
16 sty 21:39
Eta:
16 sty 21:46
Artur_z_miasta_Neptuna:
układ jest po to, aby:
wyznaczyć punkty C i C' leżące na prostej (pierwsze równanie), które są odległe od punktu B o
5√2 (drugie równianie) ... i stąd właśnie jest ten układ równań
16 sty 21:48
Eta:
To jest
najprostsza metoda 
Nie chcesz?
No to jedź " z Gdańska do Sopotu przez ..... Londyn "
16 sty 21:48
Artur_z_miasta_Neptuna:
Etuś ... wara od Pomorza ... bo będę gryzł
16 sty 21:50
Eta:
To ja Cię ............

w oko
16 sty 21:52
Artur_z_miasta_Neptuna:
Etuś ... nie dasz rady bo będzie przykuta do kaloryfera
16 sty 21:53
Artur_z_miasta_Neptuna:
będziesz*
16 sty 21:53
pyk: Nie chce bo nie lubie wektorow Xd Zreszta pewnie dostane polecenia liczenia takim sposobem jak
tu pisze, "bo tak"
16 sty 21:55
Fixed: To masz jakiś narzucony sposób liczenia?

Liczysz jak chcesz, ważne żeby wynik sie zgadzal
16 sty 22:01
Koks: Ok policzylem juz uklad rownan, x wyszlo mi 8 i −2
w odp pisze: Wyznaczenie wspolrzednych wierzcholka C:C=(−2,8) V C=(8, −2)
czyli mam C=(−2, ya) V C=(8, yb) iteraz y wyliczac?
16 sty 22:29
Koks: hm?
16 sty 22:37
Koks: hmm? hmm?
16 sty 23:07
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... i teraz wyliczyć ya i yb
16 sty 23:13
Koks: Okej dzieki..
16 sty 23:22