długość okęgu opisanego na kwadracie
Aneta: Długość okręgu opisanego na kwadracie o polu 72 wynosi
A. 6π
B. 12π
C. 12 √2 π
D. 36π
16 sty 21:14
Artur_z_miasta_Neptuna:
1) jaki jest bok tego kwadratu ... odpowiedź: "nie wiem" nie jest dobrym rozwiązaniem
2) jaki znasz związek pomiędzy promieniem okręgu opisanego na kwadracie, a bokiem kwadratu
16 sty 21:16
Aneta: odpowiedzią jest 12π
ogólnie to ja to tak rozkminiłam ale nie wiem czy dobrze

i bylabym wdzięczna gdyby ktoś
mógłby mi sprawdzić

P kwadratu=72
P=a
2
72= a
2
a
2=72 / pierwiastek
a=
√9*8
a=3
√8 =3
√4*2=6
√2 −bok kwadratu
przekątna kwadratu = 2r
d=a
√2
d=6
√2*
√2=6
√4=6*2=12
r= 1/2 d=6
dlugość okręgu=2πr=2π6=12π
16 sty 21:28
Artur_z_miasta_Neptuna:
no i ładnie pięknie ... dobrze jest
16 sty 21:31
Aneta: dzięki
16 sty 21:31
Janek191:
Inny sposób :
P = 0,5 d2 ; gdzie d = 2 r
Mamy
0,5 d2 = 72
d2 = 144
d = 12
r = 6
Długość okręgu
c = 2 π r = 2 π *6 = 12 π
=======================
16 sty 22:42