Równania wykładnicze - proszę o pomoc
bomba: 7x+4 + 2*7x−2 = 345
3x*2 ≥ 94x−6
16 sty 21:01
Nienor: 7x(74+2*7−2)=345
7x(2*74+7−2)=690
7x(4830*49)=4830
7x=7−2
x=−2
16 sty 21:06
kajar: nic z tego nie rozumiem

ale dziękuje za pomoc
16 sty 21:15
Nienor: Najpierw wyciągam 7x przed nawias. W środku zostają same liczby. Licze to co w nawiasie. Całe
równanie mnoże przez odwrotność tego co wyszło i voila gotowe. Tu akurat wyszła potęga liczby
7 więc nic kombinować nie trzeba.
16 sty 21:17
ZK: Np 7x+4=7x*74
16 sty 21:19
Nienor: Nie rozumiesz tego?
16 sty 21:20
kajar: okej. już mi to mniej więcej rozjaśniłeś za co bardzo dziękuje.
jeszcze jedno pytanie mam.
mógłbyś mi powiedzieć skąd ci się wziął wynik 4830. mowa o działaniu >>>> 2*74
16 sty 21:22
kajar: mógłby mi ktoś powiedzieć skąd się wziął wynik 4830. mowa o działaniu >>>> 2*74
16 sty 21:33
Nienor: Nic błąd, powinno być 4802. Nie chciało mi się włączać kalkulatora.
16 sty 21:35
kajar: czyli wyjdzie całkiem inny wynik niż podawałeś.
mi wyszło x=3
16 sty 21:41
kylo1303: tak jak na to rownanie patrze to ani −2 ani 3 nie bedzie wynikiem
16 sty 21:43
kylo1303: W ogole dobrze to pierwsze jest zapisane?
16 sty 21:44
kajar: mógłby ktoś zrobić całość jeszcze raz, krok po kroku?
z góry dziękuje za pomoc!
16 sty 21:46
kylo1303: Moim zdaniem wygladaloby to tak:
7
x−2 * (7
6 + 2) = 345
7
x−2 = 345/ 117651
Takze liczby to kiepskie wychodza, moze gdzies blad w przepisywaniu?
16 sty 21:52
kajar: przepisałem tak jak miałem na kartce zapisane

skoro ten przykład nie wychodzi zbytnio to może ktoś rozwiąże ten poniżej o który prosiłem.
mowa o:
3
x*2 ≥ 9
4x−6
16 sty 21:57
kylo1303: No ten jest prosty, wystarczy zamienic 9 na 32 i porownac wykladniki
x*2=2*(4x−6)
x=4x−6
x=2
16 sty 22:01
kajar: okej. dziękuje wszystkim za pomoc
pozdrawiam
16 sty 22:04