równanie wielomianowe
Licealista: Macie może pomysł jaką metodą rozwiązać takie równanie:
x3−3√3x2−3x+√3=0
?
Nie dałem rady zrobić tego żadną ze znanych mi metod
16 sty 20:47
b.: proponuję podstawić y=√3 x, po podzieleniu obustronnie przez √3 zostanie wielomian o
współczynnikach całkowitych
16 sty 20:51
b.: poprawiam: podstawić x=√3 y
16 sty 20:52
Licealista: o, na to nie wpadłem. Dziękuję
16 sty 20:52
Licealista: Równanie nie ma pierwiastków wymiernych (czego w zasadzie można się było domyślić) czekam na
kolejne pomysły
16 sty 21:00
Licealista: odświeżam
16 sty 21:57
Andrzej: Są na to wzory. Znajdziesz je np. w Wikipedii pod hasłem "równanie sześcienne". Skocz od razu
do punktu 4.
A do tej postaci, od której tam zaczynają, dojdziesz za pomocą podstawienia x = y+√3
16 sty 22:12
Licealista: Mowisz o wzorach Cardano? Słyszałem o tym, ale jak zobaczyłem jak to wygląda to jednak wolałem
tego uniknąć ;<
16 sty 22:13
Andrzej: Niestety, nie da się inaczej.
Po tym podstawieniu powinieneś dojść do postaci:
y3−12y−8√3=0
wychodzi Δ = −16, czyli to będzie ten przypadek z postacią trygonometryczną.
16 sty 22:21
Licealista: Dobra, chyba sobie odpuszczę, za dużo tego nawet jak na mnie. Miałem wyznaczyć tg(250)
16 sty 22:25