ułoz równanie kwadratowe takie aby :
wojtek: ułoz równanie kwadratowe takie aby :
iloczyn pierwiastków równania była równa 4 aby suma odwrotności kwadratów jego pierwiastków
była równa 2
16 sty 20:38
pigor: ... np. tak : ax
2+bx+c=0 /:a≠0 ⇔ x
2−(−
ba)x+
ca=0 ⇔
⇔ x
2−(x
1+x
2)x+x
1x
2=0 ⇔ (*)
x2−(x1+x2)x+4=0 i właśnie takiego
równania szukam, otóż
| 1 | | 1 | | x12+x22 | |
| + |
| = 2 ⇒ |
| = 2 ⇔ |
| x12 | | x22 | | x12x22 | |
| | x12+2x1x2+x22−2x1x2 | | (x1+x2)2−2*4 | |
⇔ |
| = 2 ⇔ |
| = 2 /*16 ⇔ |
| | (x1x2)2 | | 42 | |
⇔ (x
1+x
2)
2 =32+8 ⇔ |x
1+x
2|=
√40 ⇔
x1+x2= ±2√10 , to stąd i z (*) :
x2± 2√10 x + 4= 0 − szukane równania . ...
16 sty 23:02