Równania tryg.
Lena: Rozwiąż równania :
a) cos(π/4 − x) − cos(π/4 + x) = 1
b) cos(x) − √3sin(x) = 1
c) 4sin(2x) = ctg x + tg x
16 sty 20:34
Fixed: up, sam bym sobie chetnie przypomnial ^^
16 sty 21:39
Janek191:
cos α − cos β = 2 sin [0,5 (α + β)] *sin[ 0,5 (β − α)]
a)
cos (π/4 − x) − cos (π/4 + x) = 1
2 sin π/4 *sin x = 1
2 *√2/2 *sin x = 1
sin x = 1/√2 = √2/2
x = π/4 + 2π*k ⋁ x = 2π − π/4 + 2π*k
Odp. x = π/4 + 2π*k ⋁ x = (7/4)π + 2π*k , k − liczba całkowita
==========================================================
16 sty 22:57
Janek191:
b)
cos x − √3 sin x = 1 => cos x = 1 + √3 sin x
cos2 x + sin2 x = 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
[ 1 + √3 sin x ]2 + sin 2 x = 1
1 + 2√3 sin x + 3 sin2 x + sin2 x = 1
2√3 sin x + 4 sin2 x = 0
2 sin x *[ √3 + 2 sin x] = 0
sin x = 0 ⋁ √3 + 2 sin x = 0
sin x = 0 ⋁ sin x = − √3/2
x = π*k ⋁ x = − π/3 + 2π*k ⋁ x = − ( 2/3)π + 2π*k , gdzie k − liczba
całkowita
========================================================================
16 sty 23:07
Janek191:
Poprawka do b)
Trzeba sprawdzić te rozwiązania:
Mamy
x = 2π*k, bo cos 2π * k = 1
x = − π/3 + 2π*k nie spełnia wyjściowego równania
x = ( −2/3)π + 2π* k − spełnia wyjściowe równanie
Odp. x = 2π*k ⋁ x = ( − 2/3) π + 2π* k , gdzie k − liczba całkowita
========================================================
16 sty 23:27