pigor: ... , np. tak :
| | 1 | | x | |
a) |
| − |
| = 5 /*(x+3)(x−3) i (*)x≠ ±3 ⇒ x−3−x(x+3)=5(x−3)(x+3) ⇔ |
| | x+3 | | x−3 | |
⇔ x−3−x
2+−3x = 5(x
2−9) ⇔ 4x−x
2−3= 5x
2−45 ⇔ 6x
2−4x−42= 0 ⇔
3x2−2x−21= 0 ⇔
⇔ 3x
2−9x+7x−21= 0 ⇔ 3x(x−3)+7(x−3)= 0 ⇔ (x−3)(3x+7)=0 ⇔ x=3 ∨ 3x=−7 ⇒
⇒ stąd i z (*)
tylko
x= −73 jest rozwiązaniem danego równania .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3 | | 2x−2 | |
b) |
| = |
| i (*)x≠2 i x≠−3 ⇔ 3(x+3)= (x−2)(2x−2) ⇔ |
| | x−2 | | x+3 | |
⇔ 3x+9= 2x
2−6x+4 /:2 ⇔
x2−3x+2= 0 ⇔ x
2−x−2x+2= 0 ⇔ x(x−1)−2(x−1)= 0 ⇔
⇔ (x−1)(x−2)=0 ⇔ x=1 ∨ x=2 ⇒ stąd i z (*)
tylko
x=1 jest rozwiązaniem danego równania . ...