PW: Załóżmy, że obie dodawane funkcje mają wartości dodatnie.
Wówczas
y
2 = (sinx+cosx)
2 = sin
2x+cos
2x+2sinxcosx=1+2sinxcosx=1+sin2x
y
2=1+2sinx , sin2x>0
y
2 jest kwadratem wyrażenia dodatniego, a więc jest funkcją rosnącą, czyli przyjmuje
maksymalną wartość, gdy maksymalną wartość przyjmuje 1+2sinx. Również y przyjmuje wtedy
wartość maksymalną.
| | π | |
Jest tak wtedy, gdy sin2x=1, to znaczy gdy x= |
| +kπ, k∊C |
| | 4 | |
Odpowiedź: maksymalną wartością y
2 jest 1+1=2, a więc maksymalną wartością y jest
√2.
Wynika to z faktu, że jeśli jedna z funkcji przyjmuje wartości dodatnie, a druga ujemne, to ich
suma będzie mniejsza od 1<
√2.
Spróbuj to samo dla minimum, przy założeniu sinx,0 i cosx<0.
| | π | |
Uwaga. Wcale nie musieliśmy wyznaczać, że ymax=y( |
| ). Nie pytali o to, więc zgodnie z |
| | 4 | |
zasadą "odpowiadaj tylko na postawione pytania" właściwie nie należało tego robić. Ja to
zrobiłem z ciekawości (a właściwie, ponieważ odpowiedź znałem − po to by drugi raz nie
odpowiadać na pytanie "a jak narysować wykres").