Symetralna
biglu:

Witam, mam problem z zadaniem;
W trojkacie ABC (AC<BC) wysokosc CD jest rowna 4.5. Symetralna boku AB przecina go w punkcie
E,zas bok BC w punkcie F. Wiedzac ze EF=3 oblicz AD : DB
16 sty 20:11
name: 3EB+3DE=4,5EB
3DE=1,5EB /:3
AD: DB
1 : 3
16 sty 20:36
Karolina: skad mamy pewnosc ze DE=AD ?
proszę o odpowiedź.
29 mar 13:28
stefan: jeżeli EF jest symetralną AB i z proporcji wyliczyliśmy, że DE=12EB to z tego można
stwierdzić, że DE=AD
29 mar 13:35
Karolina: no dobrze, dziękuje bardzo. dalej tego nie czuje, ale zaufam że jest ok
29 mar 13:39
stefan: symetralna dzieli odcinek na pół. jeżeli DE jest równe
12EB to oznacza to, że połowę
odcinka AB podzieliliśmy na pół i stąd to wynika. może troszkę zagmatwałem, ale myślę, że nie
tak bardzo
29 mar 13:42
Karolina: aaaaaa! jej no tak. przepraszam, lekko nie ogarnelam w tym momencie.

dzieki!
29 mar 13:48
hyuj:
9 sty 21:19
Dawid: Challange me now, > math.gg
14 paź 19:23